Ga naar de hoofdpagina

Wat is verantwoord lenen?

Voordat u besluit een lening aan te gaan, is het erg belangrijk om te kijken of een lening wel nodig is, of een lening wel de beste oplossing is en welk leenbedrag in uw situatie verstandig is. U doet er dus verstandig aan om goed te analyseren of een bepaalde lening in uw situatie wel verantwoord is.

De Nederlandse overheid probeert er de laatste jaren voor te zorgen dat "verantwoord lenen" ingeburgerd raakt. Dit doet zij allereerst door kredietverstrekkers te wijzen op hun zorgplicht ten opzichte van mensen die lenen. Kredietverstrekkers moeten onder andere analyseren of mensen die een lening aanvragen wel ruimte in hun budget hebben om de lasten van rente en aflossing te kunnen dragen. De overheid probeert daarnaast mensen bewuster te maken van de risico's van lenen. Dit blijkt ook nodig te zijn aangezien steeds meer mensen blijken te lijden onder een te grote schuldenlast.

Wij adviseren u alleen een lening te nemen indien u:
  • vooraf een planning heeft gemaakt waaruit blijkt dat de lasten voor rente en aflossing goed op te brengen zijn;
  • de geplande uitgave absoluut nodig heeft en er geen mogelijkheid is om er eerst voor te sparen;
  • het geld niet gaat gebruiken om gaten te vullen;
  • geen betalingsachterstanden heeft.
Op het moment dat u besloten heeft een lening af te sluiten, is het verstandig om ook goed te kijken welk type lening u wenst en bij welke maatschappij u de lening wilt afsluiten. Ga hierbij niet over 1 nacht ijs en kijk goed naar de voorwaarden van de lening!

Een instantie die particulieren probeert te helpen bij het verantwoord lenen is het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud houdt zich niet alleen bezig met lenen, maar informeert en adviseert consumenten heel breed over geldzaken. Daarnaast doet het Nibud onderzoek naar de geldzaken van consumenten. De website van het NIBUD biedt veel interessante informatie.

Voor een overzicht van de actuele rente van een aantal kredietmaatschappijen, klik hier.

Kredieten algemeen

Wat is een krediet?
Kredietvormen
Verantwoord lenen

Doorlopend krediet

Wat is doorlopend krediet?
Rente doorlopend krediet

Overig

Het BKR
10 leentips

Meer leen & rentesites

Leningen vergelijken
Lening berekenen
Annuiteitenhypotheek
Aflossingsvrije hypotheek